Blog

Wednesday, 05 August 2020 00:00

Consilierea psihologică și psihoterapia online

Written by Lucia Anghel
Rate this item
(1 Vote)
Psiholog online Psiholog online

Avand in vedere contextual actual provocat de pandemia de coronavirus, riscul de a vă infecta și de a infecta și dumneavoastră pe ceilalți este unul foarte crescut. Pentru aceasta, există psihoterapia și consilierea psihologică online.

Terapie Online1

Consilierea psihologică și psihoterapie online. Cum funcționează? 

Ședințele de psihologie funcționează și în mediul online, la fel cum funcționează și ședințele de consiliere față în față. Studiile au arătat ca persoanele care apelează la un psiholog și urmează cu acesta ședințe online au același efect terapeutic și aceleași beneficii precum au sedintele de lucru față în față și mai mult, au avantajul de a lăsa mintea mult mai liberă pentru asocieri și pentru a va exprima mult mai bine ceea ce aveți de exprimat.

 

Cum au loc ședințele de psihologie online?

În primul rând este necesar să luați legătura cu psihologul, să discutați cu acesta și sa va programați pentru a începe ședințele de psihologie.

Vă voi îndruma către cele 2 platforme prin care eu lucrez și anume Skype și Zoom, platforme securizate care oferă posbilitatea de a desfășura ședințele în regim de confidențialitate. 

Exista și posbilitatea de a urma ședințele pe Whatsapp, însă aceasta metoda are dezavantajul de a putea întrerupe ședința sau de a lua atenția de la ceea ce discutați în cazul în care primim notificări pe mobil sau ne suna telefonul. Daca se dorește Whatsapp, e necesar să vă dați telefonul pe silent pentru ca notificările sau apelurile să nu perturbe  ședința.

 

Ce este necesar sa faceți în cazul în care doriți să urmați ședințele de psihologie online? 

1. In primul rând este necesar sa aveți o conexiune bună de internet. 

2. Sa aveți camera și un microfon al telefonului sau microfon la tableta, laptop, PC pentru a ne putea auzi și pentru a ne putea vedea. 

3. Sa aveți un loc în care să vă simțiți confortabil și "apt" pentru a putea lucra cu dumneavoastră. 

4. Sa vă asigurați ca în spațiul sau locul în care dumneavoastră vă desfășurați ședințele aveți parte de intimitate. Una din regulile de cadru terapeutic este confidențialitatea. Daca ne vedeam față în față, ședințele se desfășurau într-un cadru confidențial în care nu existau alte persoane de față care să asculte ceea ce noi discutăm. 

In cazul psihoterapiei online, e necesar ca atât eu, cât și dumneavoastră să avem parte de confidențialitate și de intimitate. 

Daca locuiți cu cineva, puteți ruga acea sau acele persoane să vă ofere 45 de minute de liniște, fără a va perturba sau să le propuneți să vă lase singur în casa. 

Dacă nu există posbilitatea de a susține ședințele de psihologie în cadrul intim, atunci putem discuta alte posibilități în care dumneavoastră să puteți desfășura ședințele online intr-un cadru "safe" pentru terapie. 

5.  In timpul ședințelor discutați liber ceea ce aveți de comunicat și de exprimat, situațiile de viață sau evenimentele care v-au adus aici. 

6. Ca și cum v-ați duce la terapie la cabinet, e necesar sa va îmbrăcați decent. Dacă urmați terapia online, nu înseamnă că dumneavoastră "veniți" la ședință în pijama. Comportați-vă ca și cum v-ați duce la cabinet. 

7. Ședința durează 45 de minute și începe la fix. Dumneavoastră e necesar să sunați la ora fixă la care sunteți programat/ă și eu vă voi răspunde apelului video și putem începe ședința. 

 

Ce se întâmplă dacă nu am sau aveți conexiune bună de internet? 

Dacă exista momente în care netul nu merge, puteți face hotspot de la mobil sau putem urma ședințele tip apel, fără video, urmând ca apoi să remediați conexiunea. 

 

Cum faceti plata ședințelor? 

Plata ședințelor online o veți face în contul bancar pe care vi-l voi da, atunci cand începeți demersul terapeutic. 

După fiecare ședința, vă voi trimite chitanța pentru serviciile psihologice oferite, tip imagine, pe Whatsapp sau pe e-mail, urmând ca dumneavoastră să plătiți prin transfer bancar folosind aplicațiile mobile sau prin alte mijloace de care dispuneți. 

Foarte multe persoane urmează ședințe de psihologie și psihoterapie online pentru a scurta drumul către cabinet. Astfel că terapie online este minunată pentru acele persoane care locuiesc departe. De exemplu daca cineva locuiește într-o țară străină este recomandat, spre obligatoriu, să urmeze procesul terapeutic în limba maternă pentru a avea toate cuvintele la îndemână care să exprime ceea ce dumneavoastră doriți să exprimați.  

 

A urma un proces terapeutic este un act de maturitate. Dacă considerați că doriți să va descărcați emoțiile apelați la un psiholog. Dacă considerați că întâmpinați dificultăți, blocaje, neputințe în a lua decizii, vă aflați într-o relație disfuncțională sau agresivă, ori altă problemă, a cere ajutor este un act de grijă față de dumneavoastră și un drum sănătos de cunoaștere de sine. 

 

A urma un proces terapeutic nu înseamnă ca sunteți "bolnav" sau "nebun". Acestea sunt etichetele puse asupra domeniului psihologic de către persoanele care nu vor să își înțeleagă comportamentele și nu vor să își rezolve problemele, preferând să pună în cârcă altora acțiunile lor, fără putința de a vedea ce e al lui și ce e al celuilalt, adică fără putința de a se putea vedea ei, pe ei înșiși. 

 

 

Recomandarea este ca atunci când simțit nevoia de a urma un proces terapeutic, să contactați un psiholog și să lăsați deoparte ceea ce spun ceilalți care "nu au nicio problemă ". A spune "nu am nicio problemă" este o problemă. 

 

Consilierea psihologică și psihoterapia online se adresează ședințelor individuale, de cuplu, familie și de grup. 

 

Psiholog Lucia Alexandra ANGHEL 

Tel. 0727850823 

E-mail

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

 

Read 1692 times Last modified on Sunday, 05 June 2022 12:09

Despre psiholog

Psiholog online Anghel Lucia

Psiholog clinician cu formare în psihoterapie psihanalitică de cuplu, familie și grup

Sedințe consiliere psihologică și psihoterapie

Search