Psihoterapia de grup se adresează acelor grupuri care lucrează directiv, pe o anumită temă, gen trauma, adicție, sau non-directiv, ce are ca scop cunoașterea, înțelegerea, schimbarea și evoluția personală.
Psihoterapie de grup lucrează cu ceea ce se întâmplă permanent între membri grupului și fiecare membru al grupului (timpul alocat introspecției, reflecției și de verbalizare care activează Eu-l observator și invită membrul grupului la activitate mentală pasivă și prin verabalizare, la o activitate mentala activă). Astfel că, grupul are alocat un timp grupal de activități de grup, cum ar fi consemne date de cooronatorul grupului care urmăresc un anumit obiectiv, timp alocat și asocierilor libere din cadrul grupului operativ (grup psihanalitic). Practic, grupul de lucru terapeutic și timpul, durata lui, este format din timpul grupului și timpul individual. În acești doi timpi, coordonatorul grupului este obligat să se așeze într-o stare de pasivitate, în care observă și ascultă.
Terapie de grup plasează membri grupului față în față cu ceilalți și funcționează pe premisa că ceilalți sunt oglinzi în care fiecare membru se vede, deci câti membri sunt în grup, tot atâtea oglinzi sunt pentru fiecare membru.
Membri grupului împărtășesc dificultățile lor de relaționare, trăirile, gândurile, situațiile de viață și istoria de viață celorlalți membri și găsesc în grupul din care fac parte sprijin, susținere și sentimentul că ”nu sunt singur” sau ”pot face ceva”.
Frecventa grupului este diferită, în funcție de specificul și scopul grupului.